Digital satsning blev räddaren i krisen

 

“Från att ha sett hela sin affärsmodell falla i pandemin,
till att ställa om helt och köra digitalt,var ingen enkel resa för Alesco. Det fanns många läxor att lära på vägen.”

 

HELA ALESCOS KONCEPT och upplägg har omkullkastats helt allt eftersom världen stängt ner i coronapandemin. Inga mässor, inga resor och distributörerna runt om i världen, vilka Alesco har förlitat sig på gällande försäljning, har inte kunnat besöka sina kunder och därmed heller inte kunnat sälja.

Först blir man lite handlingsförlamad, det var lite dystert när man satt och tänkte på hur man skulle göra nu, berättar Camilla Hellohf, marknads och försäljningschef på Alesco. Vi har tidigare valt bort slutkundsförsäljning till förmån för att kunna använda oss av distributörer och vi märkte ganska direkt att vi var tvungna att göra något, för marknaden stod helt still.

ALESCO HAR UNDER 20 ÅR utvecklat och sålt induktionsvärmare, genom att de själva, och tillsammans med sina distributörer, har varit fysiskt närvarande och aktiva ute på sina marknader. Detta genom mässdeltagande och kundbesök runt om i världen. Det är detta som Alesco har levt och baserat sin verksamhet på, med sammanlagt cirka 300 resdagar om året totalt fördelat på de anställda. En majoritet av försäljningen har dessutom gått på export. Kunderna är främst bilverkstäder, men även en del lite tyngre verkstäder för lastbilar och bussar samt industri förekommer.

SLUTSATSEN VAR ATT MAN fick ställa om från fysisk närvaro till digital. Alesco har satt upp en webbshop på engelska riktad mot slutkund som i närtid också lanseras på svenska, tyska och franska. De har också byggt upp en foto- och filmstudio där de kan göra livedemonstrationer digitalt vilka man bokar via hemsidan. Sist men inte minst har de utvecklat inte bara ett, utan två helt nya tillskott i deras produktpark av induktionsvärmare och externa kylsystem. Alesco är helt enkelt på väg att ”ta tillbaka” sin marknad, men på digitalt vis.

– Induktionsvärmare är inte produkter som man säljer från en katalog; man kan inte åka ut till en kund och peka och säga: ”Denna kommer att vara jättebra för dig”, förklarar Camilla Hellohf. Vi måste visa våra maskiner och när man inte kan göra det i fysisk närhet av kunden underlättar det extremt mycket att bara kunna koppla upp på länk och visa kunden vad den vill se.

JUST NU ÄR ALESCO i startgroparna och målet de har är egentligen bara att få igång de digitala demonstrationerna. Den första livedemonstrationen via länk sker alldeles nu i dagarna. UPPDATERING: Första livedemonstrationerna hölls i början av Mars! BOKA DEMO HÄR

Vi var kanske lite naiva i början när vi drog igång detta, att det är ”bara” att sätta upp en hemsida, det är ”bara” att bygga en studio. Men vi har lärt oss längs vägen att det kräver enormt mycket arbete bakom för att få allt att lira, skrattar Camilla Hellohf.

NU NÄR STUDION ÄR PÅ PLATS och kameror, ljus och mikrofoner installerade kommer flera nya utmaningar: Bland annat hur man genomför en demonstration digitalt och vilka vinklar som fungerar. Till exempel har Camilla Hellohf själv fått övningsboka möten med sin kollega som står i studion för att se vad som funkar och inte. De har förresten kompletterat studion med en billyft, för att kunna vara flexibla och visa på de delar som kunden efterfrågar.

Bara för att pandemin någon gång tar slut betyder inte det att Alescos digitala resa tar slut. Tvärtom, detta är ett bra sätt för dem att komplettera redan existerande kundvägar och det blir ett helt nytt koncept att erbjuda kunderna.

 


PUBLICERAD I MOTORMAGASINET UTGÅVA #9 – 2021
ORIGINAL SVENSK TEXT: JENS TRULSSON
FOTO : ALESCO  

Pin It on Pinterest